SKEN

Spôsoby prípravy kávy

kava-mokarabia

Zalievaná káva

Zalievaná káva je u nás najčastejším spôsobom prípravy kávy. Často sa nesprávne označuje aj ako turecká káva. Pre zalievanú kávu je vhodnejšie jemné mletie, aby sa mohla káva dostatočne vylúhovať. Do šálky dáme primerané množstvo kávy a zalejeme vriacou vodou. Necháme 2 – 3 minútky postáť kým sa usadí. Podľa chuti môžme potom pridať mlieko a osladiť.

Turecká káva

Ide pravdepodobne o najstarší spôsob prípravy kávy. Používali ju už Arabi a hlavne Turci, ktorí doviezli kávu a kultúru pitia kávy do Európy. Na prípravu tureckej kávy potrebujeme tradičnú džezvu. Ide o kónickú, najčastejšie mosadznú nádobu s dlhou rúčkou. Používame najjemnejšie mletie kávy.

Spôsob prípravy je v celku jednoduchý. Do džezvy dáme obvyklé množstvo kávy (7 – 9 g / šálka), podľa požadovaného množstva šálok. Kávu zalejeme vodou, dáme na varič a pomaly privedieme do varu. Keď sa voda začne blížiť k bodu varu, pomaly na nej začne stúpať pena a káva skypí. Vtedy dáme kávu dole z variča a počkáme kým pena mierne opadne a následne ju dáme znova na varič a celý proces opakujeme tri krát. Pri príprave pravej tureckej kávy sa po každom skypení zoberie pena lyžičkou a dá sa do pripravenej šálky, z každého skypenia jedna šálka.

Pred podávaním počkáme, kým sa káva usadí na dne džezvy a opatrne nalejeme do šálok. Kávu môžeme pripravovať aj s cukrom, pridaným do džezvy ešte pred spenením.

Caffé espresso

Espresso je rýchly spôsob prípravy, pričom sa z kávy vyluhuje nejviac chuťových a aromatických látok. Na prípravu espressa potrebujeme čerstvú kávu, kvalitný kávovar a mlynček. Kritická pre prípravu správneho espressa je doba extrakcie, ktorá by mala byť okolo 25 sekúnd pre množstvo cca. 30 ml. Dobu extrakcie môžeme ovplyvniť hrúbkou mletia, silou utlačenia kávy v košíčku a správnou dávkou kávy.

Dobrým indikátorom správne pripraveného espressa je pena, takzvaná crema. Crema je emulzia vzniknutá napenením aromatických olejov prítomných v káve. Má byť hustá, orieškovo hnedá s jemnou textúrou a má zostať na stenách šálky aj po jej vypití. Nesmieme zabudnúť použiť predohriate šálky.

Mliečne nápoje typu espresso

· cappuccino - do 120 ml. šálky s espressom (30 ml) pridáme z kanvičky mlieko a penu. Výsledný pomer by mal byť: 1/3 mlieka, 1/3 peny, 1/3 espressa.
· cafe macchiato - espresso s mliečnou penou
· latte macchiato - horúce mlieko s mliečnou penou (200 ml., 1/3 pena), preliate 50 ml espressa. Podáva sa v skle.
· cafe latte - 150 ml horúceho mlieka bez peny s 50 ml espressa
· cafe freddo - ľadové espresso

Filtrovaná káva

Obľúbený spôsob prípravy kávy. Filtrovaním získame čistú kávu, bez pevných častíc. Je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom, alebo žlčníkom. Chuť kávy je však plochá a menej výrazná, často je aj úplne bez aromatických olejov. Závisí to od použitého filtra.

Správne pripravená káva, by sa mala extrahovať 4 až 7 minút, podľa množstva pripravovanej kávy. Tento čas môžeme ovplyvniť hrúbkou mletia a použitým filtrom.

Moka káva

Veľmi dobrý spôsob prípravy chutnej šálky kávy. Princípom má blízko k espressu. Káva z moka kanvice je veľmi silnej, výraznej chuti, oproti espressu je však predsa len trocha horkejšia. Podáva sa malá silná káva. Tento spôsob prípravy je veľmi populárny v talianskych domácnostiach.

Na prípravu používame špeciálnu moka kanvicu. Moka kanvica sa skladá z troch častí. Spodnej do ktorej dávame čistú vodu, strednej – filtračnej s košíkom na kávu a vrchnej, do ktorej priteká hotová káva. Princíp je veľmi jednoduchý. Počas varenia sa voda v spodnej časti nádobky odparuje, vzniká v nej pretlak a káva je pod tlakom pretláčaná cez košík s kávou do vrchnej nádobky.