SKEN

Praženie kávy

prazenie-kavy (17K) Zelená (surová) káva sa nedá použiť na prípravu kávových nápojov. Podľa legiend prvé počiatky úpravy kávy vznikli náhodným prirodzeným javom, keď kávovníkové kríky s plodmi podľahli požiaru. Charakteristické vlastnosti – nádherná aróma, jemná kávová vôňa a rôzne odtiene hnedej farby totiž káva získava až pražením.

Procesu praženia väčšinou predchádza výber jednotlivých druhov kávových zŕn, čo na konci vytvorí značkovú kávovú zmes, ktorá tiež potom určuje jej cenu. Kávové zmesi sa pripravujú podľa spotrebiteľských zvyklostí v jednotlivých uživateľských oblastiach. V týchto zmesiach dochádza k vyrovnávaniu chuťových a aromatických komponent tak, že výsledkom je trvalý nezameniteľný dojem pri pití každého šálku kávy.

Pri samotnom pražení se uplatňuje kolobeh horúceho vzduchu a neustále premiešavanie zŕn. Tým dochádza ku rovnomernému opraženiu všetkých zŕn. Pri pražení je dôležitá veľkosť a tvar zrna. Veľké zrná vyžadujú väčšiu opatrnosť pri pražení ako malé zrnká. Sú totiž jemnejšie a mohli by sa ľahko spáliť. Prepražená káva má tmavšiu farbu, zatiaľ čo menej opražená je svetlejšia.

Zlomová teplota pri pražení kávy je 203-205°C. Po vybratí z pražiacej pece se kávová zrná rýchlo ochladzujú, aby nedošlo k výraznejšej strate éterických olejov. Typickú jemnú sviežu arómu však káva dosahuje až po 3-5 dňoch kedy se jemná kávová aróma vyrovná.

Káva se praží na rôzne stupne podľa spotrebiteľských zvyklostí odberateľov. Škandinávci napr. preferujú svetlejšiu praženú kávu, zatiaľ čo v krajinách Južnej a Strednej Amerike, v Taliansku a Francúzsku je preferovaná káva silne pražená. Táto úprava je vhodná aj pre prípravu nápojov typu espresso.